Freitag: trajnostna moda iz recikliranih materialov v luči holakracije

Podjetje Freitag je bilo ustanovljeno leta 1993 in se ukvarja z izdelavo torb, oblačil in modnih dodatkov. Njihova posebnost je, da so izdelki narejeni iz recikliranih in naravnih materialov. Za izdelavo tako uporabljajo odslužene ponjave tovornjakov, odpadne varnostne pasove, recikliran PVC in druge materiale, ki bi drugače končali na smetišču. Vsak njihov izdelek je dejansko unikat. Njihovi izdelki so trpežni in vzdržljivi, podjetje pa omogoča tudi popravila. Poslanstvo podjetja je zagotavljanje trajnostne uporabe.

Leta 2016 se je podjetje odločilo za transformacijo – uvedli so model Holacracy namesto klasične organizacijske strukture, kar pomeni, da so organizirani v krogih. To ne pomeni, da v podjetju nimajo hierarhije. Hierarhija še vedno je, vendar ni povezana s statusom, ampak z znanjem, strokovnostjo in kompetencami. Odločanje je razpršeno med vse zaposlene, določene so vloge v podjetju, njihov ritem sestankov je znan vsem. Imajo t.i. Taktične sestanke, ki so namenjeni izmenjavi informacij znotraj kroga in dogovarjanju o naslednjih korakih. Imajo tudi t.i. “Governance” sestanke, katerih glavni namen pa je optimizacija organizacijske strukture z ustvarjanjem ali odstranjevanjem vlog, krogov in smernic za sodelovanje. Vključujoč proces odločanja tako omogoča, da vsak član razloži svoje razloge proti predlogom, svoje skrbi. Podjetje ima tudi manifesto, ki v središče podjetja postavlja ljudi in trajnostno naravnanost.

Vsebina manifesta je naslednja:

Razmišljamo in delamo v ciklih

Glavna valuta podjetja je čas, ki naj bo porabljen smotrno in usmerjeno k uresničevanju poslanstva. To je glavna usmeritev podjetja, ki jo podpira ostalih sedem točk manifesta. 

#1 Vse se dogaja v zaprtih ciklih

Zavedamo se pomembnosti ciklov v luči naše porabe in uporabe. Zato uporabljamo vire in materiale, ki so obnovljivi, narejeni trajnostno, biorazgradljivi ali pa narejeni s pomočjo obnovljive energije.

#2 Lastimo si samo stvari, ki so trajne

Ne demoniziramo lastništva. Delamo kvalitetne in vzdržljive izdelke, kar pomeni, da jih lahko posodimo našim prijateljem, sosedom in jih lahko predajamo iz generacije v generacijo. 

#3 Izdelke popravljamo

Izbiramo izdelke, ki so enostavni za vzdrževanje in za popravila. Narejeni so iz materialov, ki se lepo postarajo in izgledajo celo boljše, ko so rabljeni. Vsaka praska na produktu izdelek naredi samo še bolj edinstven in vaš. 

#4 Verjamemo, da so sistemi lahko oblikovani za kompatibilnost

Za nas sta kompatibilnost in prilagodljivost zelo pomembni, saj omogočata trajnost in dolgoročnost. Zato uporabljamo modularno oblikovanje in “pametne” dodatke, ki se jih lahko odstrani in namesti na drug izdelek. 

#5 Namesto lastništva raje izbiramo dostopnost

Dostopnost do izdelkov se nam zdi bolj pomembna kot lastništvo in vzdrževanje le-teh. 

#6 Plačujemo za rezultate in ne za vire

Ne želimo biti lastniki žarnic in sijalk, želimo pa njihovo svetlobo in smo jo pripravljeni plačati. Enako velja za aluminij, steklo in druge kovine – želimo njihovo uporabnost, ne želimo pa biti lastniki. Pripravljenost, da plačamo rezultate in si ne lastimo virov, omogoča bolj trajnostno naravnane izdelke in storitve. 

#7 Izgubljamo hitrost, da pridobimo čas

Več časa kot prihranimo, manj časa imamo. Če si ne vzamemo časa, ga ne bomo nikoli imeli. “Slowfood” in “slow fashion” sta samo dva primera bolj zavestne uporabe virov, ki povečajo naše zadovoljstvo in blagostanje.

#8 …

Ker se zavedamo, da je manifesto vedno samo posnetek trenutnega stanja, gre za stanje, ki ni popolno. Te tri pike simbolizirajo naše upanje in pričakovanje, da bo naš manifesto kmalu postal še boljši in bogatejši z novimi idejami. 

 

Vir: prevedeno in prirejeno po: spletna stran podjetja Freitag